TAJNE VENECIJANSKE LAGUNE

(VENECIJA-TORČELLO-BURANO-MURANO+TREVIZO+DVORAC RONCADE) 2 NOĆENJA SA DORUČKOM
DATUM POLASKA:

CIJENA:

27.10. - 31.10.2022.
5 dana

od 269 KM

Venecija – Ovaj muzej na otvorenom je u prošlosti odigrao ulogu vladara Jadranskog i Sredozemnog mora, prijestolnice Mletačke republike, prošao kroz razne bure i nemirna vremena, trgovao, osvajao, gubio i ponosno stajao u laguni sa preko 120 ostrva, uprkos problemima sa kojima se svakodnevno suočava. Povijesne građevine, kanali, krilati lavovi, gondole i gondolijeri, mostovi, golubovi… sve to nas očekuje u šetnji kroz Veneciju. Ali Venecija nije jedini otok lagune koji planiramo posjetiti sa vama. Zajedno ćemo prošetati starim Torčelom, šarenim Buranom i umjetničkim Muranom. Upoznajte se sa životom i običajima lokalaca i otkrijte sa nama tajne Venecijanske lagune!

PROGRAM PUTOVANJA:

Polazak autobusa ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu u 21.00h. Putovanje preko Visokog, Kaknja, Zenice, Žepča, Doboja i Banja Luke. Usputne pauze po potrebi grupe. Noćna vožnja kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju.

 

Dolazak u Italiju u jutarnjim satima. Pauza na autoputu prije dolaska do luke Punta Sabbioni i izleta brodom do Venecije. Razgledanje grada smještenog na 120 ostrva sa 177 kanala i 400 mostova u pratnji vodiča: Tamnica, Most uzdaha, Duždeva palata, Trg sv. Marka, bazilika, Most Rialto, Kanal Grande. Poslušajte priče naših vodiča i zakoračite u svijet venecijanskih duždeva i kondotijera, upoznajte se sa nastankom gondole, a imamo i nekoliko intrigantnih priča o prvom italijanskom kralju Viktoru Emanuelu II. Slobodno vrijeme. U poslijepodnevnim satima slijedi povratak brodom do luke i polazak prema hotelu. Smještaj u hotel u Lido di Jesolu, čuvenom talijanskom ljetovalištu prepunom hotela, barova, restorana i divnih malih trgova sa duhom Italije. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Nakon doručka polazak na fakultativni izlet izlet „Treviso-Castello di Roncade“. Prvo odlazimo do Trevisa do kojeg nam treba nekih 45 minuta vožnje iz Lido di Jesola. Po dolasku slijedi obilazak grada sa našim vodičem: katedrala Duomo, crkva San Nicolò, Piazza dei Signori sa zgradom Palazzo di Podestà, Loggia dei Cavalieri, Monte di pietà i Cappella dei Rettori, crkva San Francesco, Piazza Rinaldi, trg na kojem se nalaze tri palače porodice Rinaldi. Nakon obilaska slobodno vrijeme za uživanje u ovom prekrasnom gradu. U dogovoreno vrijeme polazak prema malom mjestu Roncade, u kojem se nalazi dvorac Roncade. Pitate se kako su živjeli vencijanski duždevi? U obilasku ovog dvorca ćete otkriti iz prve ruke u kakvoj raskoši su živjeli duždevi, a danas i njihovi potomci. Nakon obilaska dvorca, idemo u vinariju na degustaciju fantastičnih domaćih vina. Nakon toga će nas domaćini počastiti lokalnim delicijama u vidu brusketa, sireva i još malo vina. U dogovoreno vrijeme polazimo nazad prema Lido di Jesolu. Dolazak u Lido. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Nakon doručka napuštanje hotela. Polazimo na fakultativni izlet “Otoci Lagune“. Vožnja do pristaništa Punta Sabbioni. Ukrcaj na brod i plovidba lagunom do otoka Torcello, najstarijeg nastanjenog otoka lagune, koji je većina stanovnika napustila tako da danas na otoku živi svega dvadesetak stanovnika. Posjeta glavnom trgu na kojem se nalazi katedrala Santa Maria Assunta i crkva Santa Fosca. Na otoku je i Atilina stolica, a kakve veze ima sa poznatim vođom Huna poslušajte od našeg vodiča. Nastavak plovidbe do Burana, otoka na kojem se nalaze kuće najživljih boja u cijeloj laguni i tradicionalnog središta izrade poznate venecijanske čipke koju je proslavio veliki Leonardo da Vinci. Šetnja otokom je jedinstveno i nezaboravno iskustvo. Posjeta crkvi San Martino na glavnom trgu otoka. Nakon toga plovidba do otoka Murano poznatog po izradi predmeta od stakla. Posjeta radionici Murano stakla uz prikaz procesa izrade. Kraći obilazak otoka u pratnji vodiča. Povratak brodićem do autobusa. Nakon toga odlazimo do shopping outlet centra „Palmanova“ (ili outlet Noventa di Piave koji posjećujemo u slučaju da ne možemo stići do Palmanove u toku radnog vremena). Slobodno vrijeme za shopping. Nastavak vožnje prema BiH uz usputne pauze po potrebi grupe.

Dolazak u BiH u ranim jutarnjim satima.

Cijena uključuje:

 • Prijevoz modernim turističkim autobusom
 • 2 noćenja sa doručkom u 1/2 ili 1/3 sobi u hotelu Marco Polo 3* u Lido di Jesolu
 • Usluge iskusnog pratioca grupe/vodiča tokom putovanja
 • Posjeta shopping outletu „Palmanova“ ili „Noventa di Piave“

Hotel Marco Polo 3* Hotel Marco Polo 3* nalazi se u novijem dijelu Lido di Jesola, u blizini trga Carducci. Hotel je šarmantnog dizajna i sa dobrom uslugom. Nalazi se u neposrednoj blizini plaže. Ocjene: google.com – 4,4.  booking.com – 8,4.

Cijena ne uključuje:

 • Boravišnu taksu koja se plaća na recepciji hotela na licu mjesta (cca 2,00 po osobi po noći)
 • PZ osiguranje – 2,00 KM po danu (do 60 godina) / 4,00 KM po danu (60-70 godina)
 • PCR test ili antigen test (ukoliko isti bude potreban za ulazak u republiku Italiju na dan putovanja)
 • Fakultativni (neobavezni) izleti: POSJETA VENECIJI – 25,00 EUR (uključuje brodski prijevoz, ZTL taksu i usluge vodiča); POSJETA TORČELU, BURANU I MURANU – 35,00 EUR (uključuje brod, ZTL taksu i usluge vodiča);  POSJETA TREVIZU I ZAMKU RONKADE – 30,00 EUR (uključuje obilazak Treviza, te posjetu i obilazak zamka Ronkade i degustaciju vina)
 • Trenutno za ulazak na teritoriju R.Italije nisu potrebni testovi, kao ni potvrde o vakcinaciji.
 • Do datuma polaska na ovo putovanje moguće su promjene uslova putovanja po COVID 19 protokolu o čemu bi putnici bili blagovremeno obaviješteni.
 • Preporučujemo uplatiti putničko-zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inostranstvu.
 • Za ovo putovanje potrebno je posjedovati BH pasoš sa validnošću od minimum 3 mjeseca od datuma planiranog povratka sa putovanja. Putnici sa stranim pasošima dužni su se sami informisati o uslovima putovanja.
 • Uplatom akontacije putnik prihvata Opšte uslove putovanja.
 • Cijena putovanja je podložna promjeni ukoliko se dese značajne promjene u cijeni goriva do datuma polaska.
 • Kalkulacija je rađena na bazi minimum 50 putnika.
 • Agencija zadržava pravo promjene fakultativnih izleta (rasporeda i sadržaja) ukoliko za to ima neophodno pravo uslijed eventualnih nepredviđenih okolnosti na ovom putovanju.
 • Za sve aranžmane važe „Opšti uslovi putovanja“ PUTNIČKE AGENCIJE.
 •  Valuta u Italiji je EUR.
 • Voda iz vodovoda je dobra za piće, ali zbog potencijalne razlike u hemijskom sastavu vode
  preporučujemo da se konzumira kupovna voda.
 •  Venecija je poznato turističko odredište. Napominjemo da dobro obratite pažnju na vaše lične stvari
  tokom obilazaka i izleta!
 • COPERTO je nešto uobičajeno u italijanskim restoranima i kafićima. Podrazumijeva naplatu za snack
  grisini prije dolaska hrane i hljeb koji dobijate prilikom obroka, te naknada za pranje stolnjaka. Iako
  izgleda bizarno, taj običaj datira još iz srednjeg vijeka kada su tu naknadu počeli naplaćivati vlasnici
  krčmi i prenoćišta svojim gostima. Treba istaći da Italijani nisu vični ostavljanju bakšiša, pa se coperto na
  neki način danas smatra upravo bakšišem.
 • Kafa u Italiji ima različite cijene. Ukoliko sjednete u kafiću i naručite kafu i istu Vam konobar donese,
  platićete je skuplje nego da ste tu istu kafu popili na šanku, sa nogu, što se kaže.
 • U šetnji Venecijom i Lido di Jesolom vidjećete različite restorane pa da objasnimo razlike:
  – Trattoria: tradicionalni rustični familijarni restorani u kvartovima koji su vlasništvu jedne porodice
  duži niz godina. Služe mahom svježu hranu po konvencionalnim italjanskim receptima. Po pravilu
  su povoljnije od restorana.
  – Ristorante: podrazumjeva profesionalniju uslugu i profesionalno osoblje kao i puni servis prilikom
  obroka. Raznovrsnija ponuda jelovnika, ali ne znači nužno i bolju hranu u odnosu na trattoriu.
  – Pizzeria: Kako samo ime kaže nudi uglavnom pizze, kao i paste, lasagne i sličnu hranu.
  – Osteria: To su vinski barovi koji nude jednostavnu hranu, snack varijante ili jednostavne plate sa
  sirom.
  – Enoteca: Ne služe hranu, to su mjesta gdje se uživa u čaši dobrog vina.