Ujedinjeni Arapski Emirati

su država na obali Perzijskog i Omanskog zaljeva. Nalaze se na istoku Arapskog poluotoka u Jugozapadnoj Aziji. Granice se na jugu i zapadu sa Saudijskom Arabijom, te na istoku sa Omanom. UAE cine sedam Emirata: Abu Dabi (Abu Dhabi), Dubai (Dubai), Šardža (Sharjah), Ajdžman (Ajman), Um Al Kvaiu (Umm Al Quwaiu), Ras of Kajma (Ras Al Khaimah) i Fudžera (Fujairah). Svi su smješteni na obalama Perzijskog zaljeva, osim Fudžere koja izlazi na more na obali Omanskog zaljeva, na istočnoj strani poluotoka Musandam. Više…

Pogledajte i prilog o tradiciji i kuhinji  OVDJE.

Dubai je jedan od onih emirata koji svoje bogatstvo bazira više na trgovini i turizmu, nego na nafti. Kažu da ovaj brzorastući grad treba posjetiti svake dvije godine, s obzirom na brzinu kojom mijenja svoju vizuru, pa ćete svaki put otkriti nešto novo. Dubai je grad čiju okosnicu čine atrakcije. Ovdje je smješteno sve ono što nosi prefiks naj: najbrži lift, najviši toranj sa slobodnim padom, najskuplji hotel, najveći šoping centar, najuži neboder.

Abu Dhabi, glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, najveci po površini, administrativni centar i sjedište državnog aparata. Smatra se i jednim od najbogatijih gradova na svijetu s obzirom da se najveci broj naftnih nalazišta nalazi na teritoriji ovog emirata. Otuda je i poznat pod nazivom „Arapski dragulj“.