Turska

naziva se Turskom rivijerom, jer je krase bogatstvo historijskog naslijeđa i prirodne lepote. Nalazi se u zapadnom dijelu mediteranske obale Turske. U drevno doba Antalija je pripadala kraljevstvu Pamfilija („zemlja svih plemena“) i to ime svakako zaslužuje jer su se na tom području smjenjivale mnoge civilizacije kroz istoriju. Antalija je zaista rajsko mesto u kome ljetnja sezona traje 8-9 mjeseci. Grad Antalija je smješten u istoimenom zalivu, iznad kojeg se uzdižu planine Taurus pokrivine gustom borovom šumom. Grad čine dva dijela: savremen, sa širokim bulevarima, tržnim centrima kao i mogućnostima za noćni provod; stari dio grada – Kaleidži koji je podignut oko stare luke. Tu su uske uličice, stare turske kuće, zanatske radnje, koje nisu samo primjeri stare arhitekture, već i načina života i običaja u staroj Antaliji. U blizini grada na plaži Lara su hotelski kompleksi koji turistima omogućavaju uživanje u skladu mora, sunca i prirodnih ljepota najčistijeg dijela Sredozemlja.

Svoje ime je dobila po Egejskom moru. Prema Heredot-ovoj izjavi „Obuhvata najljepše nebo i najblažu klimu na svijetu“, zaljeve i poluostrva, uvale i zlatne plaže nižu se jedno za drugim duž Egejske obale. Bez obzira u koji grad putovali u svakom ćete pronaći historijske znamenitosti, prekrasan krajolik, lijepe plaže i mnogo šarma. Među četiri ostale turske regije koje izlaze na more, Egejska regija ima najdužu morsku obalu. 

Oni koji su sebi bar jednom priuštili ljeto(vanje) u Turskoj nazivaju je „rajskom zemljom za odmor“. Idealna je za porodični odmor sa u ponudi maksimalno dobrim odnosom cijene i kvaliteta kao i više nego prijatnim u odnosnom temperature vode i vazduha.
Četiri ultra moderna aerodroma kao i sjajna mreža puteva kojima su povezana brojna letovališta ove zemlje takođe čine Tursku kao turističku zemlju izuzetno atraktivnom.