Sutomore

Sutomore je malo turističko mjesto izmedju gradova Petrovac i Bar. Sutomore je veoma popularna turistička destinacija u Crnoj Gori, poznata po svojim 5 km dugim plažama, koje su borovim šumama zaštićene od hladnih vjetrova sa sjevera. Sutomore ima jedinstvenu mikro klimu, koja se razlikuje od klime ostalih djelova crnogorske obale. Ovo je idealno mjesto za porodični odmor.

Sutomore je nekada pripadalo Mletačkoj Republici (od 15. do 18. vijeka), kad se nazivalo Spizza. Do 20.vijeka ovdje su živjele brojne italijanske porodice, koje su doprinijele da proizvodnja vina postane jedna od glavnih grana ekonomije u ovoj oblasti. Danas je Sutomore uglavnom turističko mjesto i u velikoj mjeri doprinosi razvoju turizma u Crnoj Gori. Zahvaljujući željezničkoj prugi, koja prolazi direktno kroz grad, Sutomore j postalo poularno za posjetioce iz Podgorice, iz sjevernog dijela Crne Gore, kao i iz Srbije.

Sutomore je poznato po svojim plažama. Glavna plaža duga je oko 1,6 km, sa sitnim pijeskom, bistrom vodom i svim neophodnim sadržajima: ležaljke, suncobrani, cafe barovi i restorani, skuteri, katamarani, sportovi na vodi, mogućnost ronjenja sa opremom. Poznato je da pjesak na ovoj plaži ima isjeliteljsku moć i dobar je za osobe koje boluju od reume. To je razlog zašto su čak i mlečanski plemići dolazili ovdje prije 3 vijeka, kako bi se oporavili od vlage u Veneciji.

Druga popularna plaža je Čanj, jedna od najboljih šljunkovitih plaža u Crnoj Gori. Kkako bi se olakšao boravak turistima, priobalni nasip se pretvara u pješačku zonu (od 1.juna do 15.septembra).