Sicilija

Italija, Sicilija, Katanija
DATUM POLASKA:

CIJENA:

21.11. - 25.11.2022.
5 dana

od 999 899 KM

Posjeta Siciliji je zaista praznik za sva čula. Doživite Siciliju, najveće ostrvo u Sredozemnom moru, gdje će vas spoj raznolike umjetnosti, kulture i prirode zauvijek zavesti; i sigurno će ostati vaša vječna ljubav. Sicilija je doslovno “ostrvo sa razglednica”. Neizbrisivi tragovi ljudi, koji su ovdje živjeli, su ovo mjesto učinili tako posebnim i jedinstvenim, u smislu umjetničkih i kulturnih sadržaja od ogromne vrijednosti. Najinspirativnije prirodne ljepote na Siciliji uključuju: izolirane plaže, netaknute šume, prelijepa ostrva koja nude neke od najspektakularnijih plaža u ovoj oblasti, šarmantni sela i gradovi, kao i obilje antičkih ruševina i arheoloških nalazišta. Sicilija je dom nekih od najbolje očuvanih primjera grčkih i rimskih hramova, građevina i umjetnosti na svijetu. Bogatom kulturom i tradicijom, prekrasnim morem i zapanjujućim arheološkim nalazištima Sicilija osvaja srca turista iz cijelog svijeta. Kroz historiju je bila poznata po kulturi, pejzažima i kulinarstvu. Italiani su širom svijeta poznati po svojoj tradicionalnoj kuhinji, međutim Sicilija preferira svoj stil italijanske kuhinje, na što su mnogo utjecaja imale sama lokacija, ali i historija.

PROGRAM PUTOVANJA:

Okupljanje na aerodromu u Banja Luci 2h prije leta i let na relaciji Banja Luka – Sicilija, preko nekog od Evropskih gradova. Vrijeme leta će biti naknadno objavljeno. Po slijetanju u Cataniju, u poslijepodnevnim satima, transfer do hotela, prijava u isti, te slobodno vrijeme. Nakon nekog vremena, za opne koji budu željeli, okupljanje grupe i fakultativno pješačko razgledanje Katanije: glavna ulica Via Etna, barokna ulica Via Crociferi, trg Piazza Duomo s katedralom i kipom Liotru, simbolom grada. Zatim rimski amfiteatar, Opera House, Sveučilište i plemićka palača Biscari…Slobodno vrijeme za uživanje u ovom prekrasnom gradu. Povratak u hotel. Noćenje Za osobe koje dolaze iz Sarajeva, te gradova na putu prema Banja luci, bit ce obezbIjedjen prijevoz.

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u Sirakuzu. Polazak u pravcu Siracuse, antičkog grada na istočnoj obali otoka. Po dolasku u Arhimedov grad, posjet arheološkom lokalitetu (ulaznica uz doplatu) u kojem se nalaze ostaci grčke i rimske kulture: grčki teatar, “rajski kamenolom” i rimski amfiteatar. Nastavak razgleda starog grada: znamenita Normanska katedrala, dvorac, gotičke palače Bellomo i Parisio fontana Fonte Aretusa, te antički spomenici Apolonov hram, grčki hram i kazalište, citadela, oltar Hijerona II., rimski amfiteatar i katakombe. Nakon posjeta Siracusi, slijedi povratak u Kataniju. Slobodno vrijeme i noćenje.

Doručak. Nakon doručka polazak na fakultativni izlet u Savocu i Taorminu. Izlet započinjemo obilaskom jednog od najljepših sela Italije – Savoca. Pripremite se za pravu adrenalinsku vožnju uskom krivudavom cestom do sela koje je popularnost steklo i zbog legendarnog filma “Kum”. Na ulazu u katedralu sv. Lucije snimala se poznata scena vjenčanja, a nakon obilaska sela imat ćete kratak odmor za espresso ili granitu (sicilijanski desertni napitak koji se dobiva djelomičnim zamrzavanjem i povremenim miješanjem mješavine šećernog sirupa i voćnog soka u zamrzivaču) u nekom od barova (preporučujemo bar “Viteli” u kojem je Al Pacino snimio legendarnu scenu prosidbe). Izlet nastavljamo odlaskom u prelijepi srednjovjekovni gradić Taorminu – najveću turističku atrakciju Sicilije. Taormina je smještena u podnožju planine Tauro. Slijedi razgledanje i šetnja njenim historijskim centrom, ulicom Corso Umberto do Duomo di Taormina (cca 700m). Tokom šetnje zaustavit ćemo se na vidikovcu. Pogled odavde je nešto nestvarno i romantično, čak i ako nemate voljenu osobu pored sebe! Ulice Taormine prepune se prodavnica suvenira, nakita, keramike, a tu su i brojni kafići, restorani i slastičarne. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet na  Etnu – najviši evropski vulkan. Odlazak do panoramske tačke na 1800 metara nadmorske visine odakle se pruža nezaboravan pogled na Crateri Silvestri (krater Silvestri), ali i na cijelo područje grada Katanje. Reljef poput mjesečeve površine, ohlađena lava i vulkanski pepeo sastavni su dio jedinstvene atmosfere na Etni. Nakon obilaska vulkana slijedi povratak u Kataniju i slobodno vrijeme. U podnevnim satima predlažemo odlazak u Outlet shopping centra Sicilia (najveći i najbolji shopping centar na Siciliji). Slobodno vrijeme za kupovinu.  Povratak u Kataniju u večernjim satima.

Rana odjava iz hotela i prijevoz do aerodroma. Po dolasku na aerodrom, prijava na let za Banja Luku, preko nekog od Evropskih gradova. Po dolasku u Banja Luku u podnevnim satima. Za oni koji trebaju prijevoz do nekog od gradova na putu prema Sarajevu, slijedi prijevoz.

Cijena uključuje:

 • povratna avio karta na relaciji Banja luka – Katanija, preko nekog od evropskih gradova
 • ručna prtljaga 8 kg
 • transfer od aerodroma do hotela i obratno
 • hotelski smještaj u hotelu sa 3* lokalne kategorizacije, na bazi 4 noćenja sa doručkom
 • organizaciju putovanja
 • pratioca grupe

Cijena ne uključuje:

 • Putničko zdravstveno osiguranje – 10 KM
 • Osiguranje od otkaza putovanja – 25 KM
 • doplata za jednokrevetnu sobu – 350 KM
 • fakultativni izleti
 • Ulaznice u muzeje I ostale znamenitosti
 • Individualni troškovi

Napomena

CIJENE FAKULTATIVNIH IZLETA:

 • Pješački razgled Katanije – 20 €
 • Siracusa i Noto – 50 €
 • Taormina i Savoca 45,00 EUR
 • izlet na Etnu – 45€
 • Shopping centar Sicilia 25,00 EU

***Cijene su izražene po osobi, bazirane na min. 20 prijavljenih putnika, prijava u agenciji prilikom rezervacije, doplata na licu mjesta kod vodiča.