Đoletov đir

Novi Sad & Sremski Karlovci
DATUM POLASKA:

CIJENA:

05.11.-06.11. 2022.
2 dana

od 166 KM

Krećemo  na putovanje kroz jedan  sasvim neobičan život… Na tom putovanju ćemo  pričati  o velikom novosadskom umjetniku, pjesniku ravnice,  Đorđu Balaševiću. Ovo je putovanje koje  je posvećeno njemu. Napustio nas je prerano i preselio se međ’ zvijezde. One iste zvijezde koje  je tako umješno kovao u svoje  stihove. Ko je bio Balašević, kakve su bile njegove prve ljubavi? A kakva je tek bila njegova najveća ljubav? Ljubav za koju je njegov prijatelj  Rade Šerbedžija rekao da je kao  Petrarkina Laura. Kako je to jedna  sasvim melanholična ravnica  dala toliko puno  romantičara ? I da li je naš Đole posljednji romantičar? Sve su to pitanja na koja ćemo  pokušati da na ovom putovanju damo odgovore. Pa krenimo polako…

PROGRAM PUTOVANJA:

Polazak u noćnim satima iz Sarajeva ispred Zemaljskog muzeja,  usputne stanice Zenica, Doboj i Tuzla.                 Jutarnja vožnja  preko živopisnih predjela Fruške  Gore  kraj  Rume  i kroz  malu  fruškogorsku  varošicu  Irig poznatu vjekovima po proizvodnji vina. Pauza za jutarnju kaficu u prelijepoj Vinskoj kući Kovačević na samom ulasku u Nacionalni park  Fruška  Gora.  Nakon  kafice, put  se dalje nastavlja preko obronaka Fruške  Gore ka Novom Sadu.  Dolazak u „Srpsku  Atinu“u prijepodnevnim satima. Odmah po dolasku slijedi  panoramski obilazak grada uz razgledanje: Kuvajćanka – sjedište Naftne industrije Srbije,  stadion „Karađorđe“, Jevrejska ulica  – jedna od  najstarijih ulica  grada, Sinagoga – drugi po veličini jevrejski vjerski objekat u Evropi, Srpsko narodno pozorište – najstarija teatarska institucija u Srbiji…                                        Odlazimo u kvart  Salajka u kojem  je decenijama živio  i radio Đorđe  Balašević. Ovaj dio  programa smo posvetili njegovom životu i djelu.   Idemo do ulice Jovana  Cvijića u kojoj sada rastu neka  druga deca…  Neki novi klinci… Tu je rastao i stasavao Đole. Jedna  sasvim posebna kuća,  stara – „švapska“ bila  je dom  ovom  velikom  umjetniku. Skroman, kakav je bio, drugo šta  mu i nije trebalo! Bio je u ovoj kući sretan. Tu je i njegov  studio i njegov  poseban kutak, a u dvorištu stari čardak… Tu su njegovi  snovi i sve što mu je ikada  trebalo… Tu je njegova porodica i njegova sasvim posebna Olivera.              Dalje niz Kisački drum uputit ćemo se u susjednu ulicu.  Tih 206 koraka dužina tvog sokaka… Naravno, ulica Dositejeva kojom  više Đole ne prolazi…  Tu će Vas sačekati jedna sasvim lijepa mala  priča  o Đoletovoj prvoj ljubavi.   Iz Dositejeve idemo u drevni Almaški kraj. To je kraj koji čuva  jednu sasvim posebnu tajnu – može  se reći misteriju… Misteriju  o jednom nestalom selu… Tu je i divna  Almaška crkva sa svojim čudesnim ikonostasom i jednom neobičnom ikonom Presvete Bogorodice. Iz Almaškog  kraja  otići ćemo do samog centra Novog Sada,  nekadašnjeg Ćurčijskog  sokaka u kojem  ponosita stoji  Matica Srpska.  Nešto  malo  dalje je i Saborna crkva sa ikonostasom maestra Paje  Jovanovića. Posebnu pažnju će nam  zaokupiti ikona  Sv. Đorđa  koja krije jednu tajnu… Pokraj  Vladičanskog dvora odlazimo do Dunavske ulice  koja je puna raskošnih građanskih palata sa kibic- fensterima i pričama koje su poodavno zaboravljene. Neizostavna je priča  o porodici Dunđerski i prelijepoj Lenki koja je inspirisala čuvenog pjesnika Lazu Kostića.  Sam kraj naše šetnje biće u Zmaj Jovinoj ulici i na trgu  Slobode na kojem  se smjestila divna  Gradska kuća i rimokatolička župna crkva Ime Marijino.  Svakako,  biće  tu  i prijedloga za dobar ručak,  neki  slatkiš i uživanje u fantastičnoj atmosferi novosadske varoši.  Nakon  predaha smjestit ćemo se  u hotel.  Odmor i slobodno vrijeme u hotelu uz korištenje SPA i Wellness centra. Noćenje.                                                                 

Doručak.  Odjava  iz hotela. Odlazak  do  Petrovaradinske tvrđave, jednog od  najvećih vojnih  utvrđenja u Evropi.  Tvrđava  se  sastoji od  Gornjeg  i Donjeg  grada i zaprema površinu od  preko 112 ha.  Na gornjem platou tvrđave nalazi  se čuvena Sat kula, jedan od najvoljenijih simbola Novog Sada.  Sa tog platoa se pruža nezaboravan pogled na rijeku  Dunav i Novi Sad.  Uputit ćemo se ka gradu-muzeju Sremskim Karlovcima. Usputni panoramski osvrt  na crkvu Snežne Gospe  na Vezircu uz priču  o jednoj fantastičnoj legendi. Dolazak  u mali  barokni gradić,  Sremske Karlovce, gradić  poznat po  Quarnerijevoj violini,  violini  Katarine Velike, o njenom putu od Rusije, Ukrajine,  Krima… do Novog Sada,  i najkvalitetnijim vinima, za koje kažu da ih je pila i britanska kraljica Viktorija. Kratka šetnja kroz gradić:  Patrijaršijski dvor, Saborna crkva, jedna od najljepših primjera arhitekture 18. vijeka, najstarija gimnazija u Srbiji, Rimokatolička crkva, Fontana Četiri lava. Posjeta Muzeju pčelarstva i vinariji Živanović, jednoj od najstarijih vinarija sa podrumima starim 400 godina. Degustacija meda i vina, gdje ćemo  imati  priliku  probati vino Bermet, za koje kažu da je se služilo  na brodu Titanik.

Cijena uključuje:

 • Prijevoz autobusom turističke klase
 • 1 noćenje sa doručkom u hotelu 4*
 • SPA i Wellness centar: Jacuzzi sa slanom vodom, Hidromasažni bazen, Parno kupatilo, Finska sauna, Blaga sauna
 • Boravišna taksa
 • Lokalni vodič, oba dana
 • Pratilac putovanja
 • Troškovi organizacije putovanja

Cijena ne uključuje:

 • Individualne troškove
 • Putno/zdravstveno osiguranje 2 KM (do 60 godina)/ 4 KM (od 60 godina)
 • Doplata za jednokrevetnu sobu na upit
 • Doplata za dodatno sjedište u autobusu
 • Fakultativni izleti: Posjeta vinskom podrumu sa degustacijom – 5 EUR;  Ulaznica za muzej  pčelarstva – 5 EUR
 • Za ulazak u republiku Srbiju u trenutku objavljivanja ovog programa nisu bile potrebne COVID 19 potvrde! Do datuma polaska na ovo putovanje moguće su promjene uslova putovanja, a u vezi sa COVID 19 protokolom, o čemu bi putnici bili blagovremeno obaviješteni.
 • Za ovo putovanje potrebno je posjedovati BH pasoš sa validnošću od minimum 3 mjeseca od datuma planiranog povratka sa putovanja.
 • Tokom vožnje su predviđene pauze
 • Uplatom akontacije putnik prihvata Opšte uslove putovanja
 • Cijena putovanja je podložna promjeni ukoliko se dese značajne promjene u cijeni goriva do datuma polaska.
 • Minimalan broj putnika za ovo putovanje je 40
 • Ako se na ovo putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika, agencija zadržava pravo da isto otkaže i to najkasnije 5 dana pred putovanje, te da putnike obavijesti o otkazu putovanja.
 • Agencija zadržava pravo promjene fakultativnih izleta (rasporeda i sadržaja) ukoliko za to ima neophodno pravo uslijed eventualnih nepredviđenih okolnosti na ovom putovanju.
 • Za sve aranžmane važe „Opšti uslovi putovanja“ PUTNIČKE AGENCIJE