Milano

Italija, Lombardy, Milano
DATUM POLASKA:

CIJENA:

21.10. - 24.10.2022.
4 dana

od 599 449 KM

Milano, glavni grad Lombardijske regije, poznat je po svojim modnim kućama i trgovinama, te čuvenoj ulici Montenapoleone i Galeriji Viktora Emanuela (Galleria Vittorio Emanuele) — koja se smatra najstarijim trgovačkim centrom u svijetu. Ova talijanska metropola, grad mode i opere (dom je i mnogih značajnih skladatelja), posjeduje bogato kulturno nasljeđe i jedinstveno kulinarstvo. Sve navedeno ga čini veoma atraktivnim i zato se Milano smatra jednom od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi.

PROGRAM PUTOVANJA:

Za osobe koje nisu iz Banja luke, polazak autobusa iz Sarajeva u jutarnjim satima i preuzimanje putnika u Podlugovima, Visokom, Kaknju, Zenici, Žepču, Maglaju, Doboju. Dolazak na aerodrom u Banja Luci. Okupljanje na aerodromu u Banja luci u 11:00 i prijava na let za Milano ( Bergamo). Let za Milano je u 13:10. Planirano slijetanje u Milano je u 14:30. Nakon čega slijedi transfer do hotela i slobodno vrijeme ili Fakultativni razgled Bergama – autentičnog bisera među lombardijskim gradovima. Vožnja uspinjačom do gornjeg grada koji odiše srednjovjekovnim šarmom: šetnja ulicom Via Colleoni (glavna ulica) – katedrala – Piazza del Duomo – Piazza Vecchia. Slobodno vrijeme za individualne programe. Nakon razgleda grada, slijedi povratak u hotel i noćenje. Bergamo je jedinstveni grad smješten u regiji Lombardije sjeverne Italije, a karakterizira ga podijeljeni donji i gornji dio koji su odvojeni ogromnim historijskim venecijskim zidinama. Tijekom srednjeg vijeka Bergamo je služio kao sjedište lombardskog vojvodstva i postao je grad golemog bogatstva zbog golemog blaga koje je tamo pohranjeno. Kao neovisni grad, Bergamo je bio dio Lombardske lige i podigao vojske za borbu protiv Fredericka I Barbarossa u 12. stoljeću. Tokom 19. stoljeća, grad je zapravo postao dijelom austrijskog carstva prije integracije u Kraljevinu Italiju.

Doručak. Slobodno vrijeme ili cjelodnevni fakultativni izlet u Milano. U toku posjete Milanu imat ćemo priliku vidjeti sljedeće: dvorac porodice Sforza, katedrala Duomo di Milano, galerija Vittorio Emanuele, prozorište La Scala. Šetnja najpoznatijom shopping zonom Corso Vittorio Emanuele do „Četverokuta mode“ Via della Spiga – Via Montenapoleone. Slobodno vrijeme za individualne programe. Preporučujemo posjet galeriji Pinacoteca Ambrosiana, muzeju Leonarda Da Vincia ili odlazak s pratiteljem do bazilike S. Maria delle Grazie, u kojoj se nalazi poznata Leonardova „Posljednja večera“. Ljubiteljima nogometa preporučujemo posjet stadionu „San Siro“. Poslijepodne odlazak do prekrasnih Naviglia, gdje su uz kanale smješteni brojni barovi i restorani. U dogovoreno vrijeme slijedi povratak u Bergamo. Noćenje.

Doručak. Slobodno vrijeme ili cjelodnevni izlet u Veronu, Jezero Garda i Brešu. Polazak iz Bergama i putovanje do srednjovjekovnog grada Verone, gdje se možete vratiti u Shakespeareove dane i pozvati Romea sa balkona Julijine kuće. Divite se rimskoj areni, gdje se opere i ljetni koncerti i dalje redovno izvode. Odvojite malo vremena za šetnju uskim ulicama i otkrijte renesansne palače u slobodno vrijeme. Zatim se uputite do jezera Garda i posjetite Sirmione. Prošetajte uskim uličicama nekadašnjeg rimskog ljetnog utočišta kako biste vidjeli vrhunce kao što su ruševine gradskih zidina i rimske vile. Zadivite se dvorcu iz 13. stoljeća i pogledajte rijedak primjer srednjovjekovnog lučkog utvrđenja koje je koristila Scaligerova flota. Zatim nastavite do ljupke Breše. Divite se venecijanskom tornju sa satom, prošetajte živahnim gradskim centrom Brescie i bacite pogled na grad iz perspektive lokalnog stanovništva, posjetite Staru katedralu, prvobitno nazvanu “La Rotunda” zbog svog jedinstvenog okruglog rasporeda…. Povratak u Bergamo i noćenje.

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom. Po dolasku na aerodrom, slijedi prijava na let za Banja Luku.  let za Banja Luku je u 10:45. Planirano vrijeme slijetanja u Banja Luku je u 12:05. Za one koji nastavljaju dalje, slijedi prijevoz do mjesta polaska na putu prema  Sarajevu.

Cijena uključuje:

 • avio karte sa pripadajućim taksama, na relaciji Banja Luka – Bergamo – Banja Luka
 • 3 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3* u Bergamu
 • povratni transfer od aerodroma do hotela
 • ručna prtljaga 8 kg
 • organizaciju putovanja
 • pratilac grupe

Cijena ne uključuje:

 • Putničko zdravstveno osiguranje – 10 KM
 • Osiguranje od otkaza putovanja – 25 KM
 • doplata za jednokrevetnu sobu – 350 KM
 • fakultativni izleti
 • Ulaznice u muzeje I ostale znamenitosti
 • Individualni troškovi
 • boravišna taksa – cca 2-3€ po osobi i noći – plaća se u hotelu.