Maroko

DATUM POLASKA:
CIJENA:
07.10. – 14.10.2022.
23.11. – 30.11.2022.
8 dana

od  1.699 KM

Maroko, država u sjeverozapadnoj Africi, nalazi se na obali Atlantskog oceana i Sredozemnoga mora. Maroko je “kapija” Afrike i zemlja velikih raznolikosti, gdje, uz toplo gostoprimstvo, možete vidjeti epske planinske lance, drevne gradove i prostrane pustinje.

PROGRAM PUTOVANJA:

Okupljanje grupe na aerodromu Sarajevo u 05:30 te let za Marakeš preko Beča u 07:40. Planirano vrijeme dolaska u Marakeš je u 14:00. Nakon slijetanja i pasoških formalnosti, slijedi transfer do hotela i prijava u isti. Nakon kraćeg odmora idemo u razgledanje Marakeša, tačnije posjetiti ćemo čuveni trg Djemaa El Fna, koji je žila kucavica grada. Inače, u večernjim satima, taj trg je mješavina mirisa, svjetlosti i zvukova s pripovjedačima legendi, zabavljačima, krotiteljima zmija, vodonošama. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel, Noćenje.

Doručak. Nastavak razgleda Marakeša kojeg nazivaju “Biser Juga”. Grad je utemeljila dinastija Almoravida krajem 12. st. Tada su sagrađene blistave palače i parkovi. Odlazak do grobova Saadien, tornja Koutoubia i palače Bahia. Slijedi posjeta jednom od soukova s marokanskim rukotvorinama…. Slobodno vrijeme i noćenje.

Doručak, odjava Iz hotelskih soba i nastavak putovanja prema Kazablanci gdje je predviđeno razgledanje najzanimljivijih dijelova grada kojeg su kao uzorak isplanirali Francuzi, koji su godine 1993. dogradili i najveću džamiju u državi i treću najveću u svijetu koja može primiti preko 50.000 vjernika i posvećena je prijašnjem kralju Hassanu II. Minaret je s 210 m najveći na svijetu. Nakon posjete džamiji, slobodno vrijeme za ručak, nakon čega nastavljamo prema Rabatu. Po dolasku u Rabat slijedi obilazak grada – glavnog političko i upravnog središta Maroka, na ušću rijeke Bou Regreg u Atlantski ocean. Posjeta mauzoleju Mohameda V, kula Hassan – minaret neizgrađene džamije, započete 1195. koja je trebala da bude najveći minaret u svijetu. Nakon obilaska Rabata, odlazimo u hotel. Slobodno vrijeme i noćenje.

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i nastavak putovanja prema Fezu. Na putu prema Fezu, svratit ćemo u Mekneš.  Po dolasku slijedi obilazak Medine – Starog grada opasanog gradskim zidinama dugim 40km – uvršten na listu UNESCO svjetske baštine 1996. godine, zatim mauzoleja Moulaj Ismaila, širokog trga ispred monumentalne gradske kapije Bab el Mansour koji je natkrivena tržnica (souk) hrane. Souci Mekneša su među najbogatijim i najoriginalnijim u zemlji. Slobodno vrijeme do ponovnog okupljanja grupe. Nakon obilaska Meknesa, odlazimo prema Volubilisu ( Ulaznica uključena ), nekadašnjem rimskom gradu s izvrsno očuvanim mozaicima iz tog razdoblja, jasnim pogledom na Corso i Decumano, gdje ćete dobiti dojam kakav je bio život u tipičnom rimskom gradu. Nakon razgleda arheološkog lokaliteta uz lokalnog vodiča, polazak prema Fesu. Po dolasku u Fes, slijedi prijava u hotel. Slobodno vrijeme i noćenje.

Doručak. Cjelodnevni obilazak kraljevskog Fesa – najstarijeg kulturnog i duhovnog grada Maroka, poznatog pod nazivom „Meka Zapada“ i „Atina Afrike“. Šetnjom započinjemo obilazak Fes el Bali (Stari Fes) – najstariji dio Fesa okružen zidinama, na listi UNESCO svjetske baštine i jedan je od najvećih svjetskih urbanih područja bez automobila – posjetom Mederesa Attarine i Bou Anania, grobnice My Idriss, Kairaouine džamije – sa minaretom iz 956.godine, najstariji i najsvetiji Islamski objekat u Fesu i Maroku. Dopustite da Vas Fes vrati u stari srednji vijek. U nastavku obilazak fontane Nejjarine – poznate po svojim prelijepim mozaicima oko koje se prostiru mnogobrojni Souci, zatim posjeta poznate zanatske četvrti sa tradicionalnim kožarama i kovačkim radnjama. U poslijepodnevnim satima obilazimo Fez Jdid – Novi Fes kojeg su osnovali Marinidi 1276 godine, Kraljevsku palaču iz 13.stoljeća, zatim jevrejsku četvrt, najprometniju ulicu sa mnogobrojnim trgovinama. Povratak u hotel. Noćenje.

Doručak. Za danas nam je u planu cjelodnevni izlet u “Plavi grad” Chefchaouen. Chefchaouen je grad na sjeverozapadu Maroka i najpoznatiji je po plavim kućama i zgradama. Zbog toga je nadimak grada ‘’Maročki plavi biser’’.  U toku našeg izleta, imat ćemo priliku posjetiti Medinu U srcu medine vidjet ćemo glavni trg, Plaza Uta El Hammam, a tamo se nalaze i kasbah i Velika džamija. Još jedna turistička atrakcija u Chefchaouenu je kupovina jer grad nudi veliku raznolikost domaćih tradicionalnih i jedinstvenih suvenira koje nećete naći u drugim gradovima Maroka. nakon obilaska, slijedi slobodno vrijeme. Povratak u Fez. Noćenje.

Doručak. Nakon doručka ćemo se uputiti prema Marrakešu, a put nas vodi preko Srednjeg Atlasa, poznatog po prekrasnim cedrovim šumama. Kraće zaustavljanje u gradiću Ifrane, važnom ljetovalištu, ali ujedno i najpoznatijem marokanskom skijalištu, u koje zimi dolaze mnogobrojni marokanski, ali i europski turisti. Pauza za ručak tokom puta. Nastavak vožnje, preko Beni Melala, središta marokanske poljoprivrede. Prije dolaska u marrakesh, svratit ćemo do vodopada Ouzoud, nevjerojatno impresivan skup vodopada koji se s visokih litica strmoglavo spuštaju u ogromni bazen. Višeslojni vodopad kaskadno se spušta s maksimalne visine od 110 metara, a u inače sušnom krajoliku, lokacija je prava oaza u pustinji, gdje se bujna zelena vegetacija nalazi među kamenitim granicama ovog kanjona. Nastavak vožnje prema Marakešu. Smještaj u hotel i slobodno vrijeme. Noćenje

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom. Let na Relaciji Marakeš – Beč – Sarajevo u podnevnim satima. Planirano vrijeme dolaska u Sarajevo je oko 21.00

Cijena uključuje:

 • avio karte prema programu putovanja putovanja
 • ručna prtljaga 8 kg
 • svi transferi i obilasci prema planu i programu putovanja
 • hotelski smještaj u hotelima sa 4* na bazi noćenja sa doručkom, kako slijedi: Marrakeš – 3 noćenja, Fez – 3 noćenja, Rabat – 1 noćenje
 • vodič na našem jeziku
 • lokalni vodič
 • organizacija putovanja

Cijena ne uključuje:

 • PZO i osiguranje od otkaza putovanja
 • Viza sa ishođenjem – agencija pomaže u ishođenju – 95 KM -Prilikom uplate, klijenti će dobiti spisak potrebne dokumentacije.
 • ulaznice – cca 50 € – placa se na licu mjesta
 • doplata za torbu 20 kg – cca 150 KM
 • Individualni troškovi

Napomena – prijava na putovanje treba biti do 20 dana prije polaska. U slučaju kasnije prijave, agencija ne može garantovati pravovremeno apliciranje za vizu.

*** Agencija ne snosi odgovornost ukoliko nekom od putnika bude odbijena viza.