Kipar - Nova Godina

Cipar, NORTHERN CYPRUS, Larnaca
DATUM POLASKA:

CIJENA:

26.12.2022. - 02.01.2023.
8 dana

od 1.399 KM

Kipar – rodno mjesto Afrodite, grčke boginje ljubavi i ljepote! Kipar se prostire na površini od 9.251 km². Na toj relativno maloj površini može se primijetiti kompleksnost prirodno-geografskih osobina. U reljefnom pogledu ostrvo Kipar čine planine, nizije i duge plaže. Kipar važi za najtoplije ostrvo Mediterana s oko 340 sunčanih dana godišnje (trinaest sati sunca dnevno tokom ljeta), što ga čini najsunčanijom zemljom u ovom dijelu svijeta.

PROGRAM PUTOVANJA:

Okupljanje grupe na dogovorenom mjestu, transfer do Beograda. Po dolasku check in na let za Larnacu aviokompanije Air Serbia. Let je planiran u 06:35. Planirano slijetanje na Kipar 10:00. Transfer do hotela, check in, noćenje.

Doručak, Fakultativni obilazak Larnace obilazimo Finikudes, najpoznatiji dio grada koji je omiljen među turistima, nastavljamo dalje prema marini Larnaka koja je druga najveća luka na Kipru. Trg Evropa koji odiše posebnim duhom u vrijeme novogodišnjih praznika, našu turu nastavljamo prema tvrđavi koja je sagrađena u 14. stoljeću. Srednjovjekovna tvrđava u Larnaki jedna je od najmanjih na ostrvu, ali bez obzira na to, čuva svoje artefakte i zagarantovano će vam ponuditi fascinantnu turu kroz prošlost. Turu nastavljamo prema najčuvenijem vjerskom objektu u Larnaki, crkvi Svetog Lazara, koja je jedan od najznačajnijih bizantskih spomenika na cijelom Kipru. Naš obilazak nastavljamo prema tradicionalnoj gradskoj četvrti Laiki Gitonja (Laiki Geitonia) u kojoj su smješteni kafići, barovi i pabovi, kao i radionice tradicionalnih zanimanja. Slobodno vrijeme, povratak u hotel, noćenje.

Doručak, rani polazak prema Aja Napi koje je najpoznatije ljetovalište na Kipru, smješteno je u jugoistočnom djelu Kipra. Grad je dobio naziv po “Svetoj Napi”, zaštitnici grada, čiji se manastir nalazi u samom centru. Do početka 19. stoljeća Aja Napa je izgledala kao uspavano ribarsko ostrvo od tek 200 stanovnika, da bi poslije 1974. godine postala najposjećeniji turistički centar ostrva. Udaljena je od Larnake svega 41 km, pa će vam trebati oko 45 minuta da dođete od aerodroma do kiparske Ibice. Aja Napa je poznata po beskrajnim pješčanim plažama, nestvarno tirkiznom moru i netaknutoj prirodi. Postoji veliki broj uvala među kojima je najpoznatija Nissi Beach, koja važi za jednu od najljepših plaži na ostrvu. 14 plaža u Aja Napi odlikovano je “Plavom zastavom”. Večernji povratak, noćenje.

Doručak, fakultativni izlet za Nikoziju, u prijevodu sa grčkog  Bijeli grad. Grad je smješten u središnjem djelu ostrva na obalama rijeke Pedijeos. Nikozija je grad sa dugom historijom, o čemu svjedoče brojni kulturno historijski spomenici na teritoriji grada i u njegovoj okolini. U vrijeme stare Grčke na teritoriji današnje Nikozije se nalazio grad – država pod imenom Ledra. Nikozija je postala glavni grad nezavisnog Kipra 1960. godine. Invazija koju su izvršili Turci 1974. godine podijelila je grad na dva dijela, grčki i turski. Južni dio grada je sofisticiran, sa prelijepim bulevarima i predstavlja svojevrstan miks modernih i starih građevina. Sjeverna Nikozija je zadržala svoj stari šarm i malo se promijenila od kako je grad podijeljen 1974. godine. Nikozija je i danas podijeljeni grad i jedina podijeljena prijestolnica u svijetu. Podijeljena je takozvanom “zelenom linijom”, kao i ostatak ostrva. Prelazak je mahom predviđen za turiste, dok se Grci i Turci koji žive na ostrvu rijetko miješaju. Do 2003. godine samo su stranci mogli i da prelaze “zelenu liniju” i to samo na jednom mjestu, a danas se, prema procjenama Ujedinjenih nacija, iz grada u grad pređe 125.000 puta preko sedam prelaza, od kojih su neki otvoreni i za automobile.Pored svega, Nikozija je veoma atraktivna destinacija na Kipru, sa brojnim turistima iz cijelog svijeta. Centar Nikozije, poznatiji kao Ledra (najduža ulica u gradu), je najpoznatiji i najposjećeniji dio grada, koji je na jugu šoping zona. Ledra je podijeljena na 2 dijela, turski dio ulice i grčki. Pored ulice Ledra i Laiki Gitonja, obilazimo i najznačajnije turističke atrakcije u Nikoziji poput Buyuk Han (sjeverni dio grada) – najveći karavansaraj i jedna od najljepših građevina na ostrvu, jedno od najznačajnijih arhitektonskih zdanja otomanskog perioda, izgrađeno kao mjesto za odmor putnika koji su stizali iz Anadolije, Selimija džamija (bivša rimokatolička katedrala Aja Sofija) – jedna od najljepših primjeraka gotičke arhitekture na ostrvu, Venecijanske zidine, Kapija Famagusta, Hram Svetog Jovana… Povratak u večernjim satima u Larnaku, noćenje.

Doručak, Fakultativni izlet Pafos koji se nalazi na jugozapadu ostrva i po mitologiji je mjesto rođenja Afrodite, boginje ljubavi, ljepote i plodnosti. Za vrijeme antičke grčke i Rima, Pafos je bio glavni grad Kipra. Danas je kulturna prijestolnica, a o njegovom arheološkom značaju dovoljno govori činjenica da se cijeli grad nalazi na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine. Ovaj grad je 2017. godine bio Evropska prijestolnica kulture. Pafos je peti po veličini grad na Kipru, a podijeljen je na dva dijela: Kato Pafos (Donji Pafos) i Pano Pafos (Gornji Pafos). Kato Pafos je južni dio grada smješten na obali mora. Ovaj dio Pafosa je raj za turiste, pravi je turistički centar sa mnoštvom hotela, kafića, restorana i prodavnica. Lokalna vlast decenijama unazad ulaže značajna sredstva isključivo u Kato Pafos, pokušavajući da izvuče što više novca od turizma. Obilazimo arheološki park, grobnice kraljeva, stijene na obali mora gdje je rođena Afrodita, izronivši iz morske pjene.. Povratak u poslijepodnevnim/večernjim satima, noćenje.

Doručak, Slobodno vrijeme za uživanje u mediteranskom suncu, mogućnost organizovanja dočeka Nove godine u jednom od mnogobrojnih lokala u Larnaki.

Doručak slobodno vrijeme za istraživanje ovog simpatičnog grada na obali Mediterana.

Doručak, rani transfer prema aerodromu, let je predviđen u 10:45, transfer sa pauzama prema Sarajevu. Kraj putovanja.

Cijena uključuje:

 • Povratni transfer od Sarajeva do aerodroma u Beogradu, sa pripadajućim taksama
 • Povratne avio karte na relaciji Beograd-Larnaca-Beograd – ekonomska klasa
 • Prtljaga 8+23 kg
 • Hotelski smještaj na bazi 7 noćenja sa doručkom u hotelu 4* Rise Street Art Hotel ili sličan
 • Organizacija putovanja
 • pratilac putovanja

Cijena ne uključuje:

 • Fakultativne izlete: Obilazak Larnake, Aja Napa, Nikozija i Pafos cijene će biti naknadno objavljene,
 • Doplatu za 1/1 (jednokrevetnu sobu) ,
 • Putničko zdravstveno osiguranje 16 KM, osigurana suma 10.000 €,
 • Dodatna torba do 20 kg,
 • Individualni troškovi