Peru, Lima

JUZNA AMERIKA - KOLUMBIJA I PERU
DATUM POLASKA:

CIJENA:

01.03. - 10.03.2023.
10 dana

od 3.999 3.799 KM

Južna Amerika predstavlja potpuno novi svijet jer pruža mnogo raznovrsnosti čak i onim iskusnijim avanturistima. Pregršt vulkana, jezera, visokih planina, ali i istorijskog nasljeđa. Na ovoj turi od deset dana ćete imati priliku da doživite toliko toga da ćete sigurno poželjeti da se ponovo vratite u ove krajeve.

Krenite sa nama na neobično putovanje u zemlju drevne civilizacije Inka — Peru. Ovaj zadivljujući kraj tako jedinstvenim čine pustinje na zapadnoj obali i poznate visoravni i džungle, a posebno kolonijalna arhitektura zemlje. U Peruu možemo vidjeti najviše pješčane dine svijeta, odakle osjećamo tajnu energiju koju šalje Machu Picchu, sa šarenih obronaka Rainbow Mountain, iz dolina Inka, odakle se čupave lame umiljavaju posjetiocima, a plutajuća ostrva u Punu očaravaju. Zemlja kojom su vladale legendarne Inke i čija je historija duga više od 5000 godina pruža jedan od najvećih biodiverziteta naše planete: camu camu voćke stižu iz Amazona, preko 3000 vrsta krompira, chicha morada sokovi od ljubičastog kukuruza u svakoj taverni, alpake u drevnim gradovima, ružičasti delfini u rijekama, pa čak i mumije vanzemaljci iz Parakasa… Čekaju nas zanimljivosti o Peruu ispričane uz klanjanje bogu Sunca Intiju i stvoritelju Virakoči, sve uz gutljaje čaja coca i zalogaje poznatog nacionalnog jela ceviče. Peru je zemlja gdje tradicija pulsira i lokalno stanovništvo mami osmijehe na lice. Spokojna i tajanstvena ljepota Inka, pogled koji oduzima dah, fenomenalne rukotvorine i ljudi koji ih proizvode. Tajnama obavijen Machu Picchu zove na poklon duhovima predaka, a visoke Ande stvaraju nezaboravnu kulisu ovom najtajanstvenijem mjestu na Zemlji.

Zatim, pateći vrhove Anda dolazimo do netaknute Karipske obale obrubljene džunglom i stižemo u Kolumbiju. Prelijepe plaže sa bijelim pijeskom, prozračna morska voda, palme i kokosi. Sve što je potrebno za pravi odmor. Bogota je glavni i najveći grad Kolumbije koji ima 57 muzeja, 35 biblioteka, 20 trgova, 162 nacionalna spomenika, 45 teatara i 20 kulturnih centara. Jedinstvena atrakcija Kolumbije je i stijena El Penon de Guatape. Ova džinovska monolitska stijena u sred ravnih krajeva izgleda kao da je „zašivena“, a u stvari su to cik-cak stepenice koje vode do samog vrha. Uputite se sa nama na ovo nevjerovatno i jedinstveno putovanje u zemlju smaragda, kafe, Escobara, Markesa, netaknutih plaža i veličanstvenih kolonijalnih gradova! Obujte i obucite nešto udobno i pridružite nam se u ovoj nezaboravnoj avanturi.

PROGRAM PUTOVANJA:

Okupljanje putnika ispred zemaljskog muzeja u 00:15, ukrcaj u autobus i vožnja prema Budimpešti. Po dolasku u Budimpeštu, odlazak na intervju za Argentinsku vizu ( Ovo vazi za osobe sa BH pasošem). Nakon intervjua, odlazak do hotela, smještaj u isti I slobodno vrijeme. Noćenje.

Doručak. Odjava iz hotelskih soba. Preuzimanje pasoša iz ambasade i slobodno vrijeme do transfera na aerodrom. Prijava na let iz Budimpešte, u večernjim satima.

Nastavak leta za Kolumbiju preko nekog od Evropskih gradova. Po slijetanju na aerodrom Bogota, Po slijetanju u Bogotu transfer do hotela i prijava u hotel. Slobodno vrijeme.. Nakon kraćeg odmora predlažemo razgled (fakultativno) Bogote u pratnji lokalnog vodiča. Obilazak započinjemo šetnjom kroz Calendariju, Istorijsko središte Bogote gdje su se smjestili brojni muzeji i znamenitosti u prekrasnim kolonijalnim zgradama. Nakon obilaska starog dijela grada, slobodno vrijeme za večeru. Povratak u hotel. Noćenje.

Cijena – dvodnevni razgleda uključujući odlazak na Monserat – 45€

Doručak, Odjava iz hotelskih soba. Slobodno vrijeme ili, odlazak (fakultativno) do planine Monserat, odakle se pruža fantastičan pogled na Bogotu. Na planinu se penjemo žicarom, a kada se popnemo, na vidikovcu se nalaze kafeterije i restorani… Povratak u Bogotu, Slobodno vrijeme. – Okupljanje u hotelu i transfer na aerodrom u večernjim satima. Po dolasku na aerodrom, prijava na let za Limu.

Let za Limu u 01:00 poslije ponoći. Planirano vrijeme slijetanja u Limu je u ranim jutarnjim satima. Po slijetanju, pasoška kontrola i preuzimanje prtljage, te transfer do hotela. Smještaj u hotel i odmor do podnevnih sati kada predlažemo razgled (fakultativno) Lime u pratnji lokalnog vodiča. LIMA – razgledanje prijestolnice Perua, koja je od svog osnivanja bila poznata kao Grad kraljeva. U 16. i 17. stoljeću važila je za najveći i najmoćniji grad u Južnoj Americi. U toku razgledanja obilaze se Trg oružja, na kome se nalaze sjajne stare kolonijalne građevine, kao što su katedrala, gradska vijećnica, predsjednička i biskupova palača. Vožnja kroz grad do čuvenog samostana San Francisco sa svojim tunelima I katakombama. Kasnije, odlazak do fontana sa iluminacijama. Povratak u hotel. Noćenje.

Cijena razgleda – 35€

Doručak. Transfer na aerodrom. Prije podne polijetanje za Kusko. Transfer do hotela, smještaj i kratak odmor za aklimatizaciju (grad se nalazi na 3.326 m). Poslije podne razgledanje centra legendarne Inka imperije. Trg oružja sa svojim kolonijalnim građevinama je jedan od najljepših u Peruu. Obilazak čuvene katedrale I Korikanče, tj. hrama Sunca. Kusko je bio više nego prijestolnica, jer je simbolizirao idealnu državu, gdje su svi bili ujedinjeni pod bogom Sunca. U neposrednoj okolini grada obilaze se ruševine starog Saksajuamana. Noćenje.

Cijena izleta:  25 €

Doručak. Transfer do Oljanta stanice. Polazak vozom za gradić Akva Kalijentes, koji se nalazi na kraju Svete doline. Odatle se ide malim autobusima do svjetski poznatih ruševina Maču Pikču. Poznat kao Izgubljeni grad Inka, uvršten je u svjetsku kulturnu baštinu od strane UNESCO. Izgrađen je od kamena, bez upotrebe cementa, što pokazuje vrhunsku sposobnost graditelja toga vremena. U ranim večernjim satima povratak u Kusko. Noćenje.

Cijena izleta 220 € (voz, autobus, ulaznice i vodič) – izlet se mora unaprijed rezervisti, minimalno 30 dana prije polaska.

Doručak. Slobodan dan ili fakultativni odlazak na jedinstveni I najvisočiji vrh na Andama – Rainbow planina. Imat ćete mogućnost popeti se na 5200m nadmorske visine. Po povratku u Kusko slijedi odlazak do hotela, noćenje.

Cijena izleta 100€

Rani transfer na aerodrom. Prijava na let za Limu. Po slijetanju u Limu, prijava za let prema nekom od Evropskih gradova. Let na relaciji Lima – Evropa…

Slijetanje u Evropu te presjedanje na let za Sarajevo.

Cijena uključuje:

 • Autobuski prijevoz do Budimpešte, odakle će biti
 • organizovan let
 • Avio karte sa pripadajućim taksama, prema itinereru putovanja
 • Svi transferi prema itinereru putovanja, od aerodroma do hotela i obratno, kao i između gradova autobusom, ako je tako naznačeno u programu putovanja;
 • Hotelski smještaji u hotelima sa 3* / 4* na bazi BB
 • Pratilac putovanja
 • Organizacija putovanja

Cijena ne uključuje:

 • Individualni troškovi
 • Fakultativni izleti
 • PZO – 75 KM / 150 KM za osobe od 60 – 75 godina
 • Doplata za jednokrevetnu sobu – 800 KM

Napomena

 • Popust na paket fakultativnih izleta 10%
 • Viza za Peru – 70 €– agencija ishoduje – placa se u agenciji.

Potrebna dokumentacija za vizu za Peru:

 • Pasoš koji vrijedi minimalno 6 mjeseci ii ma 3 slobodne stranice.
 • Popunjena aplikacija za Vizu – dobit ćete u agenciji;
 • Dvije fotografije sa bijelom pozadinom, 3,5 x 4,3 cm, bez naočala, nakita, (printana i digitalna verzija u JPEG formatu)
 • Rezervacija avio karte – agencija obezbjedjuje.
 • Hotelska rezervacija – agencija obezbjedjuje.
 • Potvrda financijske solventnosti – dokaz koji možete uzeti u Banci
 • Potvrda o nekažnjavanju
 • Potvrda o zaposlenju.
 • Svi dokumenti moraju biti na engleskom jeziku.

Uplate:

 1. Prilikom rezervacije do 60 dana prije polaska uplata 500 KM
 1. 60 dana prije polaska treba biti izmireno 50% iznosa putovanja
 1. 31 dana prije polaska treba biti izmiren cjelokupni iznos.

 U slučaju da putnik ne izmiri uplate u gore navedenim terminima smatra se da je odustao od  putovanja i za njega se primjenjuju uslovi otkaza od strane putnika kako slijedi:

 Otkazi od strane putnika:

 1. u slučaju otkaza do 60 dana prije puta agencija zadržava 500 KM
 1. U slučaju otkaza od 60 do 31 dan prije puta agencija zadržava 50% iznosa aranžmana.
 1. u slučaju otkaza do 30 dana prije puta agencija zadržava 100% iznosa aranžmana.
 • Za realizaciju putovanja je potrebno minimalno 10 prijavljenih putnika.
 • Za sve ostalo vrijede Opšti uslovi putovanja Putničke agencije

VAKCINACIJA: obavezno ŽUTA GROZNICA, HZZO preporučuje cijepiti se protiv TETANUSA, TRBUŠNOG TIFUSA, HEPATITISA