U SRCU TOSKANE

FIRENCA, LUCCA, PISA, CINQUE TERRE
DATUM POLASKA:

CIJENA:

13.10.- 17.10.2022.
5 dana

od 389 KM

Firenca i šira regija Toskane — zavodljiva mjesta za kraća putovanja. Ispunjeni su s mnogo sunčanih dana, kulturom i predivnom arhitekturom, s mnoštvom atrakcija i znamenitosti. Toskana, regija bogate historije i sadržajnog savremenog života, poznata i po svojim valovitim brežuljcima, renesansnoj umjetnosti i bezbrojnim vinogradima. Uživajte u njenim predivnim malim gradovima i vožnji vozom s pogledom na ljepote Italije. Obilazimo sva mjesta koja se moraju vidjeti, kako biste potpuno doživjeli ovaj nevjerojatan krajolik i njen glavni gradu Firencu — dom mnogih remek-djela renesansne umjetnosti i arhitekture.

PROGRAM PUTOVANJA:

Polazak u večernjim satima iz Sarajeva/Zemaljski muzej/, Zenica. Noćna vožnja preko Zagreba-Ljubljane-Trsta-Venecije-Bologne sa usputnim pauzama do Montecatini Termi. Po dolasku  prijava i smještaj grupe u hotel. Fakultativno: Odlazak u terme i kupanje Slobodno vrijeme. Noćenje.

Doručak. Fakultativni  izlet autobusom. Lucca ovaj simpatičan gradić rodni je grad Giacoma Puccinija, a poznat je i po svojim iznimno očuvanim renesansnim zidinama te festivalu stripa koji je ujedno i najveći u Europi. Stara gradska jezgra puna je zavijenih ulica, barova i taverni. U katedrali sv. Martina na trgu Piazza del Duomo, ne zaboravite pogledati prekrasnu grobnicu Ilarie del Carreto, uspavane ljepotice Lucce, koju je radio Jacopo della Quercia. Nakon zajedničke šetnje gradom iskoristite slobodno vrijeme za penjanje na toranj Guinigi koji je pripadao nekadašnjim vladarima Lucce. Nakon toga se nagradite se kafom i sladoledom na trgu Piazza dell’Anfiteatro koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg rimskog amfiteatra. Pisa sa  Trgom čudesa i slavnom krstionicom, katedralom, grobljem i najslavnijim među njima, Kosim tornjem. Toranj visok 56 metara zapravo je zvonik katedrale, a danas je nakošen oko 4 metra od svoje vertikalne osi. Ako se niste fotografirali barem jednom „gurajući“ toranj, kao da niste bili u Toskani. Preporuka je da posjetite katedralu, ulaz je besplatan, ali posjetite i krstionicu ili gotičko groblje sa zemljom dovezenom s Golgote. Ako želite posjetiti toranj savjetujemo da ulaznice nabavite unaprijed, jer su redovi veliki. Povratak u hotel. Noćenje.

Doručak. Našim autobusom krećemo na izlet (prijava prilikom rezervacije aranžmana) prema nacionalnom parku Cinque Terre. Ulazimo u Liguriju i dolazimo u grad La Spezia. Cinque Terre su jedno od najslikovitijih i najpoznatijih mediteranskih mjesta Italije, a sastoje se od malih ribarskih naselja Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza i Monterosso. Nalaze se na strmim liticama obale Toskane i idealna su destinacija za one koji žele iskusiti sve čari malih talijanskih sela. Cinque Terre su zaista čarobne, podsjetit će vas na dalmatinska mjesta, a šarenilo boja na grad Rovinj. Zbog svoje izoliranosti, do nekih mjesta je moguće doći samo vozom. U La Speziji se ukrcavamo na voz, a svako mjesto predstavlja jednu stanicu. Prva stanica na kojoj silazimo je Riomaggiore, najjužnije selo u parku. Slobodno vrijeme za šetnju. Staza ljubavi povezuje Riomaggiore sa sljedećim selom, Manarolom koja ima predivnu prirodnu luku na koju je dograđen mol za lučicu malih čamaca koji se lagano odmaraju zaštićeni od vjetrova. Boravak u Manaroli je možda i najljepši, jer su vidici oko njega najljepši. Pauza za kafu i fotografiranje. Slobodno vrijeme za istraživanje ostalih mjesta te ručak ili aperitiv. Preporučujemo da probate varijantu lokalne brze hrane – prženu ribu i morske plodove u papirnatom tuljcu, jako ukusno! Neke od najboljih street fish food kioska ćete pronaći u Roimaggioreu (Tutti Fritti, u glavnoj ulici) i u Monterossu (Il Bocconcino, odmah do željezničke stanice ). Najviše plaža ako želite uživati u sunčanju i kupanju možete naći u Monterossu al Mare. Nakon slobodnog vremena slijedi povratak vozom u La Speziju i dalje autobusom prema  Montecatini terme. Noćenje.

Doručak. Fakultativni cjelodnevni izlet u Firencu (prijava prilikom rezervacije aranžmana). Izlet vozom u srce Toskane, svjetsko središte kulture i umjetnosti. Vožnja vozom brza je i udobna i vodi nas u centar grada: na stanici Santa Maria Novella izlazimo i krećemo u razgled grada s lokalnom vodičem  koji će nas  upoznati sa znamenitostima kao što su: katedrala Santa Maria del Fiore – krstionica – Giottov zvonik – crkva Santa Croce – Ponte Vecchio – Piazza della Signoria i brojni drugi dragulji Firence. Slobodno vrijeme možete utrošiti u šetnju do najveće tržnice u gradu, Mercato centrale, gdje ćete probati izvrsne delicije – od tripica, porchetta sendviča, pizze, svježe izrađene tjestenine te drugih slanih i slatkih delicija. Ako ste gurman, zaista nezaobilazno mjesto. Odmah pokraj tržnice nalaze se i štandovi s brojnim vrhunskim predmetima od prave kože po kojima je Firenca poznata, pa isprobajte svoju moć cjenkanja i počastite se komadom od toskanske kože! Kad ste već blizu zavirite u dvorište crkve San Lorenzo koje ima prekrasan klaustar. Možete posjetiti (uz doplatu) i crkvu te kapelu Medici gdje se nalaze grobnice čuvene porodice Medici na kojoj je radio i Michelangelo. Preporuka za posjetu  najljepšeg trga u Firenci – Piazzale Michelangelo. Uspon je mrvicu zahtjevniji, ali pogled s terase neponovljiv je i čaroban! Uživajte u fenomenalnom pogledu s jedne od terasa kafića uz hladno osvježenje. Potom se spustite kroz ružičnjak u četvrt Oltrarno, prošećite do Palazzo Pitti, koja je bila povezana hodnikom koji je napravio Vasari do glavne palače obitelji Medici – Palazzo Vecchio. Ako volite botaničke vrtove i prirodu, preporučujemo da posjetite vrtove Boboli. Povratak vozom u Montecatini. Slijedi nastavak vožnje busom  za BiH, preko Slovenije,  Hrvatske uz pauze. Dolazak u jutarnjim satima.

Cijena uključuje:

 • Smještaj MONTECATINI TERME u hotelu 3* u 1/2 sobama na bazi 3 noćenja sa doručkom
 • Prijevoz turističkim autobusom
 • Lokalni vodič za Firencu, Luca i Pisa
 • Pratilac putovanja
 • Troškovi i organizacija putovanja

Cijena ne uključuje:

 • Doplata za jednokrevetnu sobu (na upit)
 • Fakultativni izleti: Firenza: 30 EUR; Cinque terre: 30 EUR; Lucca i Pisa: 30 EUR
 • Putničko zdravstveno osiguranje 2,50 KM /po danu za osobe do 65 god.
 • Preko 65 god cijena je 5 KM /dan
 • Boravišna taksa, plaća se isključivo na recepciji hotela i iznosi cca 1-3 EUR osoba/noć 

Napomena:  

 • Agencija zadržava pravo promjene programa putovanja ali će svi obilasci navedeni u programu biti ispoštovani.
 • Prijava na fakultativne izlete mora se izvršiti prilikom rezervacije u agenciji.
 • Kalkulacija rađena na bazi 40 putnika.