Budimpešta, Mađarska

2 NOĆENJA SA DORUČKOM
DATUM POLASKA:

CIJENA:

24.11. - 28.11.2022.
5 dana

od 259 KM

Budimpešta – kraljica Dunava kako je još zovu, se graciozno podvuče pod kožu kao nekakva nježna dama kojoj se rado osmjehnete. Mnoštvo zanimljivih priča i tajni, monumentalnih građevina i mostova, prekrasnih parkova i šetališta uz obalu Dunava, šarenolikih kafića, restorana, pabova i čardi samo čeka na Vas da ih otkrijete u posjeti ovom prekrasnom gradu. Upoznajte se sa Budimpeštom na malo drugačiji način, ukrotite plavi Dunav, posjetite nezaboravnu Sentandreju, proveselite se u čardi, obiđite zoološki vrt i nagradite se relaksacijom u ljekovitim termama. Za kraj se počastite šopingom u tržnom centru „Arena“ ili Vaci ulici. Gaudi Travel i Budimpešta čekaju na Vas!

PROGRAM PUTOVANJA:

Polazak autobusa ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu u 21.00h. Putovanje preko Zenice (22.00h), Doboja (00.00), Bosanskog Broda (01.30h) sa usputnim pauzama po potrebi grupe. Noćna vožnja.

 

Dolazak u Budimpeštu u jutarnjim satima. Pokušaćemo da vam dočaramo ovaj grad na malo drugačiji način od standardnih obilazaka koje nude agencije. Polazimo na fakultativno razgledanje Pešte koje počinjemo panoramski od Ferenciek Tere, stadiona Ferenc Puškaš do Trga heroja. U pješačkoj turi ćemo obići Trga heroja i odlazimo do Gradskog parka gdje se nalazi palata Vajdahunjadi. Povratak u autobus i nastavljamo vožnju kroz Andraši bulevar koji se nalazi iznad najstarije evropske metro linije. U tom bulevaru se još nalaze Muzej terora, Oktagon i Opera kao i mnoge druge interesantne građevine. Nastavljamo vožnju do Parlamenta i Trga Kossuth Lajoš gdje ponovo napuštamo autobus i nastavljamo pješačko razgledanje ovog dijela Pešte. Nakon slikanja pored Parlamenta idemo prema obali Dunava da se upoznamo sa mjestom jednog nemilog događaja iz mađarske prošlosti. Cipele na obali Dunava podsjetnik su na zločin koji izaziva jezu. Spomenik se sastoji od 60 pari cipela izlivenih u bronzi i za njega su zaslužni filmski redatelj Can Togay i kipar Gyula Pauer. Muška radna obuća, ženske potpetice i cipelice posebno su odabrane kako bi predstavile teror u režiji mađarske totalitarne nacionalsocijalističke partije čija ideologija je bila slična Hitlerovoj i nacističke Njemačke. Procjenjuje se da su odgovorni za smrt preko 20 000 Jevreja koje su streljali na obalama Dunava. Spomenik je dovršen 16. 04. 2005. godine. Nastavljamo prema Trgu slobode, gdje se nalazi statua Ronalda Reagana, Berza i Narodna banka. Nastavljamo premo bazilici sv. Stjepana, još jednom monumentalnom zdanju Budimpešte. Nakon toga idemo ka hotelu. Smještaj u hotel u poslijepodnevnim satima. U večernjim satima polazak na fakultativni izlet krstarenje Dunavom u trajanju od 1h. Svjetla Budimpešte i njena panorama sa broda ostaviće Vas bez daha dok budete ugodno plovili jednom od najljepših i najvažnijih rijeka Evrope. Nakon krstarenja povratak u hotel. Noćenje.

Nakon doručka polazak na razgledanje drugog dijela grada tj Budima. Odlazimo do čuvene tvrđave (pod zaštitom UNESCO-a) i šetnja preko Ribarske kule i mnogobrojnih bastiona do crkve Matije Korvina a nakon toga do Sandor palate. Nastavljamo dalje do Kraljevske palate, ogromnog kompleksa u kojem su živjeli i vladali mađarski kraljevi. Ispred palate nalazi se statua Eugena Savojskog, dobro poznatog vojskovođe i na našim prostorima. Zatim se spuštamo stepenicama kroz prekrasne vrtove do bazara Varket. Tu se nalazi nekoliko muzeja i izlaz na obalu Dunava. Nakon obilaska Budima nastavljamo sa fakultativnim izletom u Sentandreju, danas važnog turističkog odredišta nadomak Budimpešte. Stari grad je dobro sačuvao bogatu baroknu kulturu i mediteranski ambijent. Sentandreja spada u red najljepših gradova u Mađarskoj sa svojim jedinstvenim spojem arhitekture i duha lokalnog stanovništva. Prošetajte prekrasnim starim dijelom grada, ulicama od kaldrme i upijte jedinstvenu atmosferu ovog prekrasnog mjesta. Povratak u hotel u poslijepodnevnim satima. Slobodno vrijeme. U večernjim satima predlažemo odlazak u čardu, mjesto u koje ljudi ne dolaze samo zbog hrane već zbog svirke, plesa i pjesme. Atmosfera u čardi očara sve i približi Vam duh I karakter Mađara. U Budimpešti ima mnogo čardi a mi smo izabrali jednu od najpopularnijih, smještenu u podrumu vinarije na periferiji grada. Večera uz folklorni program, muziku i zabavu. Povratak u hotel. Noćenje.

Nakon doručka slijedi napuštanje hotela i odlazak do Ferenciek Tere, trga u samom centru grada. Izaberite da li želite otići u shopping centar „ArenaMall“ sa brojnim radnjama ili ostati u čuvenoj Vaci ulici. Svakako preporučujemo da posjetite poznatu Gerbeaud slastičarnu ili New York Café, Szcheneyi ljekovito kupalište ili jedan od najstarijih zooloških vrtova u Evropi. U dogovoreno vrijeme polazak sa Fereneciek Tere i povratak prema BiH sa usputnim pauzama po potrebi grupe.

Dolazak u BiH u ranim jutarnjim satima.

Cijena uključuje:

 • Bus prijevoz na relaciji Sarajevo-Zenica-Doboj-Budimpešta-Doboj-Zenica-Sarajevo
 • 2 noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj ili trokrevetnoj sobi u B&B hotel Budapest City 3* u Budimpešti (ili sličnom)
 • Usluge pratioca grupe/vodiča tokom putovanja
 • Usluge lokalnih vodiča u obilasku Budimpešte
 • Boravišne takse u hotelu

B&B HOTEL BUDAPEST CITY 3* B&B hotel Budapest City se nalazi uz Petofi most sa Peštanske strane. Hotel je modernijeg dizajna, otvoren 2021 god. Nalazi se u blizini centra Budimpešte i dobro je povezan gradskim prijevozom.

Ocjene: google.com – 4,6.; booking.com – 8,9.

Cijena ne uključuje:

 • Individualne troškove,
 • PZ osiguranje 8,00 KM (do 60 godina)/ 16,00 KM (60-70 godina)
 • Negativni PCR test ili Antigen test (ukoliko bude potreban za ulazak u republiku Mađarsku na dan putovanja)
 • Doplata za jednokrevetnu sobu 100,00 KM
 • Doplata za posebno sjedište u autobusu 30,00 KM
 • Doplata za dodatno sjedište u autobusu 50,00 KM
 • Fakultativni/neobavezni izleti: Razgledanje Pešte i Budima 15,00 EUR (izlet u 2 dijela/dana); Krstarenje Dunavom 15,00 EUR; Izlet u Santandreju 15,00 EUR; Čarda 40,00 EUR; PAKET IZLETA: 75,00 EUR
 • Za ulazak u republiku Mađarsku u trenutku objavljivanja ovog programa nisu bile potrebne COVID 19 potvrde! Do datuma polaska na ovo putovanje moguće su promjene uslova putovanja, a u vezi sa COVID 19 protokolom, o čemu bi putnici bili blagovremeno obaviješteni.
 • Za ovo putovanje potrebno je posjedovati BH pasoš sa validnošću od minimum 3 mjeseca od datuma planiranog povratka sa putovanja. Putnici sa stranim pasošima dužni su se sami informisati o uslovima putovanja.
 • Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju korištenje WC-a u autobusu.
 • Organizator putovanja nije odgovoran za gužve na granicama, u gradovima i prilikom ulaska u objekte koji se posjećuju.
 • Predviđene pauze tokom vožnje okvirno su svakih 2-2,5 sata izuzev u noćnim satima kada pauze mogu  biti rjeđe.
 • Preporučujemo uplatiti putničko-zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inostranstvu.
 • Uplatom akontacije putnik prihvata Opšte uslove putovanja.
 • Cijena putovanja je podložna promjeni ukoliko se dese značajne promjene u cijeni goriva do datuma polaska.
 • Minimalan broj putnika za ovo putovanje je 45.
 • Ako se na ovo putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika, agencija zadržava pravo da isto otkaže i to najkasnije 5 dana pred putovanje, te da putnike obavjesti o otkazu putovanja.
 • Agencija zadržava pravo promjene fakultativnih izleta (rasporeda i sadržaja) ukoliko za to ima neophodno pravo uslijed eventualnih nepredviđenih okolnosti na ovom putovanju.
 • Za sve aranžmane važe „Opšti uslovi putovanja“ PUTNIČKE AGENCIJE .
 • Valuta u Mađarskoj je Forinta. Kurs u trenutku objave programa je 1,00 EUR = 406,00 HUF
 • Postoji veliki broj mjenjačnica u gradu, savjetujemo oprez prilikom mijenjanja novca.
 • U kafićima i restoranima možete platiti i u eurima, ali će kurs biti nešto nepovoljniji. Također u većini objekata moguće je plaćati i karticama gdje se obračunava srednji kurs i možda je to upravo najbolja opcija za plaćanje.
 • Bakšiš je nešto uobičajeno u mađarskim restoranima i kafićima. Otprilike ide 10% na iznos računa, ali je stvar Vaše volje i želje da li želite počastiti osoblje tog kafića ili restorana.
 • Voda iz vodovoda je dobra za piće, ali zbog potencijalne razlike u hemijskom sastavu vode preporučujemo da se konzumira kupovna voda.
 • Budimpešta je poznato turističko odredište. Napominjemo da dobro obratite pažnju na vaše lične stvari tokom obilazaka i izleta!
 • Jedan od najstarijih i najvećih zooloških vrtova na svijetu nalazi se upravo u Budimpešti.
 • Veliki broj termalnih izvora se nalazi na području grada. Banjski turizam je veoma zastupljen u
 • Budimpešti, a većina tih termalnih izvora su u funkciji još od vremena Rimljana na ovim prostorima.
 • Jedna od najstarijih metro linija u Europi se nalazi u Budimpešti i prolazi ispod Andraši bulevara, metro linija broj 1. Ukoliko stignete provozajte se ovom linijom jer je ostala veoma nalik svom originalnom izgledu.
 • U terminu ovog putovanja počinje i Advent u Budimpešti. Sjajna prilika za prošetati po Vaci ulici i uživati u prazničnoj atmosferi ovog grada.