Bosna i Hercegovina

Dragi naši putnici, znam da ste se zaželjeli putovanja. Kako nam ova trenutna situacija izazvana pandemijom virusa Covid-19 ne dozvoljava duža putovanja, osmislili smo za Vas program pod sloganom: 

Putuj s nama! Uživaj, odmori se i saznaj više o BiH.

Želja nam je da kroz izlete i priče naših vodiča upoznate svoju državu Bosnu i Hercegovinu. Svaki vikend Vas vodimo na neki izlet, ponekad će to biti dva dana, nekad jedan, ali svakako se nadamo da ćete tokom putovanja uživati i mnogo toga zanimljivog naučiti. Odlučili smo da za svaku novu destinaciju izaberemo pjesmu koja asocira na istu, naučimo ili obnovimo tekst i zajedno uz pjesmu prođimo kraz gradove. Ne kaže se džaba: “Tako se u Bosni pjeva!“, dokažimo to zajedno!

Kažu obično se izabere glavna pjesma, koja predstavlja čitav program, mi smo se odlučili da to bude  Selma – Bijelo Dugme… u ova dva mjeseca izolacije stalno se vrtila pjesma Bella ciao pa, vrijeme je da je i mi naučimo. A za sve naše dijasporce rasute po cijelom svijetu, tu su Bajaga i Instruktori – Moji drugovi. Pjesme možete poslušati ispod, a tekstovi pjesama su u naslovu pjesme.

UPOZORENJE!!!

Svi znamo da za  izbor  putovanja, zavisi od cijene! Zato Vas molimo, prije nego što se odlučite, prvo pročitajte program, provjerite: šta je uračunato, a  šta nije? Naša agencija se trudi da napravi kvalitetne programe, kroz koje ćete što više vidjeti, saznati… te u cijenu uračunamo: ulaznice, lokalne vodiče, lokalni prevoz, bolje i zanimljive hotele… Zato Vam u prvom momentu cijena izgleda veća  od drugih agencija, ali nije to tako! Kako kod odlučite,  mi Vam želimo da kroz ponuđene izlete upoznate svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu.

Tim Dar prirode

Znam, toliko puta ste bili u Sarajevu. Jeli ćevape, baklavu i pili kafu na Baščaršiji. Da li ste ikada prošetali sa vodičem, slušajući zanimljive priče o našem glavnom gradu? Za one koji se odluče da odvoje jedan dan i provedu ga s nama, nudimo jednu takvu priču. Započet ćemo je, o čemu nego o ljubavi, pričom o Admiri i Bošku, i njihovoj nesretnoj ljubavi… Da li znate kako je Marijin dvor dobio ime, ispričat ćemo Vam! Znate li priče o našim herojima iz Drugog svjetskog rata, o Valteru i poznatom filmu „Valter brani Sarajevo!“ Pitajte, naši vodiči sve znaju.

Da li ste ikada bili u Bihaću? Poranimo da iskoristimo dan i nađimo se „pet do pet“ ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Uz dobro raspoloženje krenimo po raju iz Zenice i Travnika. Napravimo zajedničku, jutarnju kafu, uz Plivsko jezero… treba odmoriti oči uz lijep pogled. Nastavimo put ka Bihaću, da nas vodič dugo ne čeka. Priču započinjemo obilaskom Ostrošca, obilaskom perivoja i zidina dvorca. Nastavimo kratku vožnju i stižemo u Bihać. Prva posjeta nam je džamiji Fethije. Da li znate da je to ustvari nekadašnja crkva iz 13. stoljeća, zbog čega je i zovu bihaćkom Aja Sofijom?! Malo prošetajmo i razgledajmo Zvonik sv. Ante i plato istoimene crkve. Tu je i bihaćka tvrđava i obiđimo zajedno Kapetanovu kulu u kojoj je smješten Muzej USK-a sa antičkom, srednjovjekovnom i osmanskom postavkom.

Danas Vas vodimo na Sutjesku. Dva dana ćemo provesti u NP Sutjeska. Naravno, opet ćemo poraniti, a po dolasku u Sutjesku smještaj, te uzimamo svoje ruksake, odjeću sa dugim rukavima, flašu za vodu, zaštitu od sunca, hrabri neka ponesu kupaće kostime, udobnu obuću, a pošto nas može iznenenaditi i kiša, neka se nađe i kabanica. Vozit ćemo se malim autobusima, vlasništva NP Sutjeska po makadamu, zato nema kukanja zbog vožnje po makadamu… Ne znam da li znate, ali prašume imaju svoje pravilo?! Nema sječe, nema pomjeranja – sve što padne na zemlju, tu treba i da ostane. Prva stanica Dragoš Sedlo, šetnja do vidikovca, odakle se vidi vodopad Skakavac, visok 75m. Posjetit ćemo i grob našeg heroja Nurije Pozderca. Sjedamo ponovo u bus i idemo do planinskog Prevoja.

Danas ćemo se provozati Ćirom. Nekadašnji Ćiro je danas pretvoren u turističku atrakciju, te vožnjom Ćirom proći ćemo kroz izuzetno lijep krajolik rijeke Oskave. Brzina kojom se odvija vožnja ne prelazi 35km/h, traje oko sat vremena, a maršuta kojom ćemo proći vozi Banovići-Turija-Banovići.

Turistički voz „Ćiro“ raspolaže sa tri zatvorena i dva otvorena, panoramska turistička vagona. Unutrašnjost zatvorenih turističkih vagona je ručne izrade kapaciteta 50-ak turista Treći zatvoreni turistički vagon posjeduje šank i namjenjen je putnicima tokom vožnje.